Påskekrim

Her følger både en krimfortelling og en påskenøtt på én gang – til trøst for gjenglemte fjellturister.

 

 

PROLOG til episode 1 av 2.

 

Den gode elgposten var ikke lenger hva den hadde vært.
Gubben satt og så hvordan elgoksen enda en gang svinget av der oppe i skaret og forsvant ut av jaktterrenget før den var i nærheten av å være på skuddhold.
Her hvor elgen bestandig hadde pleid å komme pent og pyntelig ned på myra og rett i fanget på den jegeren som var dagens heldige vinner av gullposten.

Gubben spyttet i lyngen, og forbannet seg på at dette var siste gang at elgen skulle lure seg unna i sin nye fluktrute. For alle visste hvorfor elgen hadde endret adferd og hvorfor gullposten var blitt til gråsteinposten de siste åra.

Det skyldtes at myra var blitt så blaut. Det var den enkle forklaringen. Bekken hadde nemlig med åra fått større vannføring, og der hvor elgen tidligere lettbeint hadde travet over myra, var myra nå så vasstrukken at elgen heller valgte å svinge utenom.

Der og da la gubben en plan for å få myra tilbake i sin naturlige tilstand, og få gullposten tilbake som jaktas sikre kort.
Og fortellingen om gubbens gjennomføring står neppe tilbake for noen påskekrim når det kommer til eksplosiv handling.

 

Mordet på myra - en påskekrimgåte

Episode 1.

Gubben hadde planen klar, og skred til verket så snart elgjakta var over.
Det eneste som trengtes for at elgen skulle begynne å finne veien ned til myra igjen, var en drensgrøft.
En enkel grøfting langs myrkanten, slik man gjorde i gammel tid, ville tørke opp myra tilstrekkelig til at den ble til å gå på, for både mennesker og dyr.
Og veien til løsning var kort.
Før krigen hadde gubbens bestefar gjemt unna en kasse med grøftedynamitt da tyskerne kom, og etter krigen hadde kassa bare blitt liggende, siden ingen lenger drev grøfting på gamlemåten.

For yngre lesere gis det en kort intro til grøftedynamittens virkemåte:
Ble jordet bløtt, kunne bonden plassere ut kubber langsetter jordkanten med passelig avstand, og når den ene kubben ble utløst, kastet den jorden til siden og etterlot en passelig grop. Samtidig gjorde vibrasjonen i marken at neste kubbe ble utløst, og slik ble jorden kastet til side bortover, og det ble laget en grøft. Dette var som regel nok til at hele jordet ble godt nok drenert til å tørke opp.

Nå fikk gubben kassa med grøftedynamitt opp til myra, og det skulle ikke ta lange stunden å få en drensgrøft, og dessuten ville han endelig bli kvitt dynamitten som hadde ligget i skjul siden krigens dager.

Gubben plasserte ut kubbene og anslo passelig innbyrdes avstand.
For å finne hva som var passelig avstand, tok han med i beregningen hans lange erfaring med å gå på medisiner mot dårlig rygg. Det hendte at han kom over piller som hadde ligget både 10 og 15 år i et skap, uten at dét var noen grunn til kassering: det måtte bare kompenseres litt for effekttapet de hadde fått med åra.
Med dette prinsippet overført på dynamitt fra før krigen ble kubbene plassert ut, og leseren fornemmer kanskje allerede historiens retning.

Da gubben anså seg som ferdig med forberedelsene, så han opp i kassa. Han hadde enda såpass mange kubber igjen at det var like greit å lage en grøft også på den andre siden av myra - da måtte det jo bli den reneste blomsterenga her ute.

Som tenkt, så gjort, men enda var det kubber igjen, så han plasserte like godt kubbene i en ring rundt hele myra, det var ingen vits i å drasse lasset ned igjen etter å endelig ha fått det opp.

Siden gubben hadde vært usikker på om det var noe sprengkraft igjen i 50 år gammelt krutt, hadde han også fått med noen kubber av nyere dato av naboen.

Naboen hadde vært på heimevernsøvelse i fjor sommer, og hadde fått fisket med seg noen kubber TNT fra overskuddslageret.

Gubben plasserte kubbene med TNT innimellom i rekka, til sammen skulle det vel gjøre susen, han hadde også for sikkerhets skyld lagt TNT'en i en kunstgjødselblanding med ammoniumnitrat.

Da han til slutt var ferdig hadde han enda noen kubber igjen, og han tenkte at hvorfor ikke sette noen ute på myra også like godt, når han først hadde noen ekstra. Da ville det sikkert bli noen groper på midten, hvor vannet som eventuelt ikke ble drenert skikkelig ut til sidene kunne samles.

Til slutt var endelig alt klart, og gubben inspiserte med et fornøyd overblikk.

Riktignok så ikke myra helt ut som den var klargjort for grøfting på tradisjonelt vis.
Der hvor det normalt ville stått kubber som en stiplet linje langs den ene siden, så myra mer ut som en bløtkake pyntet med stearinlys, klar for feiring.

Vel, vel - det fikk stå sin prøve.

Gubben gjorde klar lunta og vurderte hvor langt unna det var nødvendig å søke tilflukt.

 

Slutt på 1. episode.

 

 

Episode 2 her

Share |

Kommentarer:

Terje

..spenningen er til å ta og føle på. Hva skjer med myra, blir den blåst til himmels, blir det avdekket en skjult skult UFO nede i myra, får han i det hele tatt fyr på lunta? Når kommer neste episode?

Moa

Pfffft?

Post en kommentar:Hva er elleve pluss åtte?

Frisk Asker - Covid 19-19 - 17.03.2021 8:41
FAOs sommerkrim - 29.04.2020 12:32
FAO med kupp på overgangsmarkedet! - 30.07.2019 19:24
Dag ansatt som fast lagleder på Frisk Asker M33 - 29.07.2019 12:28
Askermesterskapet i oldboysfotball - 07.05.2019 16:49
Frisk Asker OldGIRLS! - 05.04.2019 14:14
Know your enemy - 01.02.2019 16:46
Pass på liten og på stor - 21.09.2018 15:21
Nedrykk! - 14.09.2018 14:40
Lukten av gull! - 07.09.2018 22:27


. . . . . . . . . . . .