En tur i svømmehallen - del 2

Den elleville historien fra Risenga svømmehall fortsetter mot sitt intense anti-klimaks.

 

Rekapitulering av dramaets første akt:
Varm badstue. Enda varmere badstue. Ny landsmann fra Polen tar re-raise på bøtte-knepet til the good guy, og har akkurat foretatt en tøm og røm-manøver og etterlatt vår mann i knipe.
Vi hopper rett inn i dramaets andre akt, på øverste benk i badstua hvor 10 liter vann akkurat er omgjort fra flytende form til gassform:


Jeg husker oppveksten fra grisgrendt del av fedrelandet i Oppland. Oppland betyr innland. Og den gang da vinter var Vinter, kunne det på steder som Lesja i Gudbrandsdalen bli så kaldt at dagens barneskoleelever ville blitt sendt hjem på rappen. Men ikke vi. Vi hadde utegym.

Og akkurat som mine egne håpefulle i dag nekter å bruke den forhatte lua, lot også vi dette tapersymbolet ligge i sekken, når mutterens insistering gjorde at lua måtte med på skolen. Men i skiløypa i gymtimen, beit minusgradene så infernalsk i ørene at mors luemoral framsto som ganske rasjonell, men da lå lua altså igjen i sekken mens skiløperens hue imploderte.

Bare for å la leseren riktig forstå under hvilke ekstreme forhold oppveksten foregikk, tas følgende historie med - i helt korte trekk, siden det nå bygger seg opp stor spenning til utviklingen i den badstua i Risenga svømmehall.
En gang det viste seg at mor hadde glemt å kjøpe cola til lørdagskvelden, kunne ikke barna gjøre annet enn å ta saken i egne hender. Selv om det var et stykke til butikken, og det var så kaldt at det knitret i beinmargen, var det klart at noen måtte på brusekspedisjon. Og det ble ikke uventet min lillebror som tapte loddtrekningen - for sånn er nå engang livets lodd, er du minst av tre brødre taper du loddtrekninger.
Men i denne sammenheng er det ikke livets urettferdighet som er poenget, men det faktum at da den tapre knerten nesten hadde klart å berge seg helskinnet hjem igjen etter fullført oppdrag, var det blitt så kaldt at den ene colaflaska sprakk. Uheldigvis for ham, var det akkurat hans flaske som sprakk. Det slo granskingskommisjonen fast, men den var - tross alt - ikke mer urimelig enn at den elendige kunne få et glass av kommisjonens to ennå hele flasker - for godt utført oppdrag og heltemodig innsats for fedrelandet.
Minstemann solte seg i glansen av all denne heder og ære, og cola eller ikke cola ble av underordnet betydning.

Fysikkens lover med hensyn til menneskekroppens respons på ekstrem kulde og ekstrem varme, må ha en nærmere sammenheng enn det allmennutdanningen på 70-/80-tallet tok for seg. For plutselig sto minnene om stikkende ører og åndenød i 8-kilometerløypa i 20 minus uten lue i gymtimen i '74 så klart for meg der jeg satt i badstua, at tankene gikk til mor, av gammel vane.

Ørene er verst. Nå som da. Det gjelder å klare å holde beskyttende på dem med hendene uten å komme nær håret, for håret er så kaldt/varmt ved ekstrem temperatur at en brenner seg på det.
Og så pusten. Menneskelige lunger liker ikke luft-temperatur som nærmer seg 100 ºC, like lite som de liker den på minus 20.

Men så.
Ingen mulighet lenger for tankens flukt.
For polakken kommer inn igjen…
Jeg kan skimte ham gjennom dampen bak mine mysende øyne, som prøver å skåne hornhinnen fra å bli kokt.
Og han har med bøtta. Full av vann…

I neste artikkel følger siste del av denne ulidelige badstue-dramatikken i Risenga svømmehall.
Hvordan vil dette ende! Hva har fått en traust arbeidsinnvandrer til å vippe over i så fullstendig utagerende oppførsel? Hvor vil egentlig forfatteren med denne storyen?
Følg med i morgen!

 

Episode 3 her

Share |

Kommentarer:

StB

Stakkars lillebror! - kjenner meg litt igjen, men regner med at han flettes inn i oppgjøret med Polski Brothers i siste akt.

Post en kommentar:Hva er elleve pluss åtte?

Frisk Asker - Covid 19-19 - 17.03.2021 8:41
FAOs sommerkrim - 29.04.2020 12:32
FAO med kupp på overgangsmarkedet! - 30.07.2019 19:24
Dag ansatt som fast lagleder på Frisk Asker M33 - 29.07.2019 12:28
Askermesterskapet i oldboysfotball - 07.05.2019 16:49
Frisk Asker OldGIRLS! - 05.04.2019 14:14
Know your enemy - 01.02.2019 16:46
Pass på liten og på stor - 21.09.2018 15:21
Nedrykk! - 14.09.2018 14:40
Lukten av gull! - 07.09.2018 22:27


. . . . . . . . . . . .