FAOs påskelabyrint 2018

04.04.18 10:44 - Keegan
Kor ska vi reis hen?

 

Av Quismaster Moa

 

Som deltaker i årets påskelabyrint, har du fått beskjed om å møte på Gardermoen.
Underveis på flytoget blir du oppmerksom på en person som ser kjent ut. Han kan fortelle deg at han er æresborger i den byen du nå skal reise til. Han kan også fortelle at han har satt sitt preg på et viktig arbeid i etterkrigstiden, og på grunn av dette fått et senter i Los Angeles oppkalt etter seg og blitt nominert til Nobels fredspris for det samme arbeidet. Før du vet ordet av det, er han borte.
Ved ankomst Gardermoen blir du møtt av en flyvertinne. Du får informasjon om at den byen du skal kjøpe billett til er EU's 7.største by målt i folketall, har vært verdens største tysktalende by og har vært et viktig senter for utviklingen av europeisk kultur og musikk, og vært hjemsted for et av Europas mest berømte dynastier. Hun kan også fortelle at den personen du møtte på toget sa like før hans død at "jeg har overlevd dem alle. De som er igjen, er enten for gamle eller syke til å stilles for retten. Mitt arbeid er fullført."
Fun fact for denne byen er at Hitler, Stalin, Trotsky,  Tito og Freud har bodd her samtidig og brukt samme stamkafe!

Spørsmål 1: Hvilken by skal vi til?
Spørsmål 2: Hvem er personen du møtte på toget?
Spørsmål 3: I denne byen finnes det flere storklubber, og et fotballag som er sitt lands eldste klubb, med 6 serietitler, 3 cupmesterskap og 2 Uefa cup deltakelser. Hvilken klubb er det snakk om?

(Alle svar nederst i artikkelen)

Ved ankomst Wien blir du møtt av en person som sier han skal ta deg med til ditt neste bestemmelsessted.
Dette er en by som har hatt en viktig strategisk beliggenhet i sitt område, og vært åsted for mange historiske begivenheter, blant annet et stort slag som involverte tre keisere. Byen har også rike tradisjoner innen motorsport og messe/utstillingsaktiviteter, og er en stor studentby i sitt land. Blant de viktigste severdighetene er et slott plassert på en høyde midt i byen, og en katedral, som ofte blir sett på som byens symboler. Sjåføren, som kommer fra samme land som byen du skal til ligger i, kan fortelle deg at han har vært i Norge mange ganger, blant annet Oslo, for å utøve sin profesjon. Han har også vunnet VM og OL medaljer, men aldri blitt mester, samt vunnet medaljer i Norge. Han har deriblant vunnet en kjent sammenlagtkonkurranse i denne disiplinen, i skarp konkurranse med en kjent nordmann.
Fun fact: på vei til denne byen, mottar du en sms fra Telenor som sier "velkommen til ........   ". Denne meldinger får du imidlertid 3 ganger for 3 ulike land, uten at du har rukket å passere en grenseovergang!

Spørsmål 1: Hvilken by er du på vei til?
Spørsmål 2: Hvilket kjent slag er det snakk om?
Spørsmål 3: Hvem er sjåføren?

Vel fremme i Brno, bestemmer du deg for å besøke byens myntmuseum.
Guiden her kan fortelle deg at din neste ledetråd finnes i en nærliggende by, en kort togtur unna. Byen har, i likhet med Brno, vært viktig for dette områdets utvikling og disse byene har ofte vekslet mellom å ha den ledende posisjonen. Byen du skal reise til, har også hatt en viktig strategisk beliggenhet, og et krigersk folkeslag ble stoppet utenfor byens murer på 1230 tallet. Byen ble imidlertid erobret under trettiårs krigen av svenskene i 1640.
På byens torg finner vi en berømt søyle, oppført i en spesiell stil og innviet i 1754, som står på UNESCOS verdensarvliste. Av andre severdigheter kan nevnes en katedral, et palass og en astrologisk klokke.
Fun fact: Ryktene skal ha det til at Julius Cæsar er grunnleggeren av et fort, som senere har utviklet seg til denne byen.

Spørsmål 1: Hvilken by skal du reise til?
Spørsmål 2: Byens mest meritterte fotball klubb har vært trent av en kjent Tsjekkisk landslagstrener en rekke ganger. Hva heter han?
Spørsmål 3: En meget kjent komponist har hatt midlertidig opphold i denne byen på 1700- tallet. Hvilken komponist?

Etter å ha beskuet "Treenighetssøylen" i sentrum, stikker du innom en av Olomouc` mange kaffeer.
En middelaldrende mann du drar kjensel på, spør om han kan sette seg ned ved bordet ditt. Du takker selvfølgelig ja. Etter å ha bestilt kaffe og noe å bite i, sier personen at det neste stedet du skal reise til, er en by han har spilt fotball i. Han viser deg et bilde av seg selv ikledd rød fotballdrakt og hockeysveis. Han kan også fortelle deg at han var med på det berømte finalelaget til Tsjekkia i 1996, og ble solgt til den aktuelle klubben etter dette. Han fikk med seg et EM sluttspill til, men fikk dessverre ikke vært med på noen VM sluttspill.
Dere har en hyggelig samtale om fotball en stund til, før han reiser seg og sier at han må komme seg videre.
Før du imidlertid rekker å komme deg av gårde, blir du oppsøkt av en eldre herremann. Han kan fortelle deg at han er professor i dette landets historie, som du nå skal reise til. Landet har vært åsted for en rekke historiske begivenheter og invasjoner. En av landets erobrere ga ordre om å lage en oversikt som er regnet som verdens eldste, virkelige register, men han har glemt navnet.

Spørsmål 1: Hvilken by skal du reise til?
Spørsmål 2: Hva heter fotballspilleren?
Spørsmål 3: Hva er navnet på registeret?

Når man først er i Liverpool, må man ta en øl i "The Cavern Club" hvor Beatles spilte i sin tid.
Pubverten kan fortelle deg at din neste ledetråd finnes i en by som har en spesiell betydning for de fleste Liverpool supportere. Byen har en rik og viktig historie, den har skiftet navn flere ganger, og har også vært hovedstad tidligere. I denne byen finnes også en intens rivalisering mellom fotballagene som har sine hjemmebaner her.
Borte ved baren står en mann du drar kjensel på, og bestemmer deg for å spørre hvem han er. Han kan informere deg om at han er den første som har scoret i 3 EM sluttspill på rad, og at han har utført viktige prestasjoner for sin arbeidsgiver i den byen du skal reise til.

Spørsmål 1: Hvilken by skal du reise til?
Spørsmål 2: Den første stavelsen i fornavnet til den fotballspilleren du nettopp har møtt, er det samme som fornavnet til en historisk skikkelse, som igjen har gitt opphav til en berømt myte/legende. Hvilken historisk skikkelse er det snakk om?
Spørsmål 3: I den byen du skal reise til, er det noen McDonalds restauranter som er veldig spesielle. Hvorfor?

Istanbul er kjent for sine mange religiøse bygg, og du bestemmer deg for å besøke den som ansees for å være det mest kjente og imponerende.
Denne har vært et forbilde for mange senere religiøse byggverk i Istanbul, og er et mektig skue! Kuppelen liksom svever over byggverket. Mens du lener deg på rekkverket, blir du oppmerksom på noen rare tegn, som ser ut som om de er hugget inn. "De tagget den gangen også" sier en stemme bak deg. Du snur deg og ser en sint mann stå bak deg. "Du ser akkurat ut som dem, de som kom for lenge siden og drepte og plyndret!". Deretter går han.
"Ikke bry deg om han" sier en kvinne. "Fokuser heller på ditt neste reisemål." Hun kan fortelle deg at byen du skal reise til, har vært et viktig handelssentrum nettopp for de som "tagget". Før den moderne tid, kunne man kun komme dit med båt. Denne byen har vært på flere ulike hender opp igjennom historien, og fikk sin "nasjonalitet" i 1645, etter en fredsslutning der bl. annet nabolandet måtte avstå store landområder. Byen står også på UNESCOS world heritage site list.
En av de som "tagget" har samme fornavn som en kjent, norsk landslagspiller i fotball. Han har spilt proff i både Tyskland og Frankrike, og har fått gullklokka. Han huskes kanskje best for en meget spesiell episode på fotballbanen.

Spm 1: Hvor skal du reise?
Spm 2: Hva kalles de som "tagget"?
Spm 3: Hvem er fotballspilleren?

Gotland og Visby er full av arkeologiske utgravninger og du bestemmer deg for å besøke en av dem.
Her kommer du i kontakt med en av arkeologene, som gir deg informasjon om ditt siste bestemmelsessted. "Denne byen ble grunnlagt i 1641, og utgravninger kan vitne om at området har vært bebodd i flere tusen år. Stedet har også hatt en viktig strategisk beliggenhet i sitt område opp igjennom historien, men mistet dette etter byggingen av en kanal. Området byen ligger i har også vært brukt i en av norsk litteraturs mest kjente dikt, skrevet i 1861. Kommunen byen ligger i er en av de mest folkerike i sitt land. I moderne tid er byen kjent som en stor turistby, sine mange dyr og en kjent pirat. " Arkeologen kan også fortelle deg at siden dette er finalerunden, må du også testes i hvor godt du har fulgt med under årets påskequiz. "Spørsmålene har quizmaster slått opp på byens fotballstadium".
Spm 1: Hvor skal du reise?
Spm 2: Hvilken hersker ble stoppet utenfor Olomoc` murer på 1230 tallet?
Spm 3: En statue avduket i 1997, står utenfor nattklubben du besøkte i Liverpool. Hvem er dette?
Spm 4: Hvilken historisk bygning besøkte du i Istanbul?
Spm 5: Hvilket "dynasti" er det referert til i Runde 1?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Spørsmål 1: Wien
Spørsmål 2: Simon Wiesenthal
Spørsmål 3: First Vienna FC, stiftet 1894

 

 

 

 

Spørsmål 1: Brno
Spørsmål 2: Slaget ved Austerlitz/Trekeiserslaget
Spørsmål 3: Lukas Bauer

 

 

 

 

Spm 1: Olomouc
Spm 2: Karel Bruckner
Spm 3: Mozart

 

 

 

 

Spm 1: Liverpool
Spm 2: Patrik Berger (Karel Poborsky var en del av troppen til 2006 VM)
Spm 3: Domsday book

 

 

 

 

Spm 1: Istanbul
Spm 2: Vlad Tepes/Vlad Dracula. (Fotballspilleren dere møtte var Vladimir Smicer)
Spm 3: De er i klubbfargene til henholdsvis Besiktas og Fenerbache, da de ikke vil assosieres med Galatasaray

 

 

 

 

Spm 1: Visby
Spm 2: Væringer/Vikinger
Spm 3: Arne Larsen Økland

 

 

 

 

1. Kristiansand
2. Øghodei Khan (var øverste hersker for khanatene frem til sin død i 1241, selv om han ikke var tilstede i felten under erobringstoktene)
3. John Lennon
4. Hagia Sofia
5. Habsburg

 

 

 

 

Som deltaker i årets påskelabyrint, har du fått beskjed om å møte på Gardermoen.

Underveis på flytoget blir du oppmerksom på en person som ser kjent ut. Han kan fortelle deg at han er æresborger i den byen du nå skal reise til. Han kan også fortelle at han har satt sitt preg på et viktig arbeid i etterkrigstiden, og på grunn av dette fått et senter i Los Angeles oppkalt etter seg og blitt nominert til Nobels fredspris for det samme arbeidet. Før du vet ordet av det, er han borte.

Ved ankomst Gardermoen blir du møtt av en flyvertinne. Du får informasjon om at den byen du skal kjøpe billett til er EU's 7.største by målt i folketall, har vært verdens største tysktalende by og har vært et viktig senter for utviklingen av europeisk kultur og musikk, og vært hjemsted for et av Europas mest berømte dynastier. Hun kan også fortelle at den personen du møtte på toget sa like før hans død at "jeg har overlevd dem alle. De som er igjen, er enten for gamle eller syke til å stilles for retten. Mitt arbeid er fullført."

Fun fact for denne byen er at Hitler, Stalin, Trotsky, Tito og Freud har bodd her samtidig og brukt samme stamkafe!

Spørsmål 1: Hvilken by skal vi til?

Spørsmål 2: Hvem er personen du møtte på toget?

Spørsmål 3: I denne byen finnes det flere storklubber, og et fotballag som er sitt lands eldste klubb, med 6 serietitler, 3 cupmesterskap og 2 Uefa cup deltakelser. Hvilken klubb er det snakk om?

 

Ved ankomst Wien blir du møtt av en person som sier han skal ta deg med til ditt neste bestemmelsessted.

Dette er en by som har hatt en viktig strategisk beliggenhet i sitt område, og vært åsted for mange historiske begivenheter, blant annet et stort slag som involverte tre keisere. Byen har også rike tradisjoner innen motorsport og messe/utstillingsaktiviteter, og er en stor studentby i sitt land. Blant de viktigste severdighetene er et slott plassert på en høyde midt i byen, og en katedral, som ofte blir sett på som byens symboler. Sjåføren, som kommer fra samme land som byen du skal til ligger i, kan fortelle deg at han har vært i Norge mange ganger, blant annet Oslo, for å utøve sin profesjon. Han har også vunnet VM og OL medaljer, men aldri blitt mester, samt vunnet medaljer i Norge. Han har deriblant vunnet en kjent sammenlagtkonkurranse i denne disiplinen, i skarp konkurranse med en kjent nordmann.

Fun fact: på vei til denne byen, mottar du en sms fra Telenor som sier "velkommen til ........ ". Denne meldinger får du imidlertid 3 ganger for 3 ulike land, uten at du har rukket å passere en grenseovergang!

Spørsmål 1: Hvilken by er du på vei til?

Spørsmål 2: Hvilket kjent slag er det snakk om?

Spørsmål 3: Hvem er sjåføren?

 

Vel fremme i Brno, bestemmer du deg for å besøke byens myntmuseum.
Guiden her kan fortelle deg at din neste ledetråd finnes i en nærliggende by, en kort togtur unna. Byen har, i likhet med Brno, vært viktig for dette områdets utvikling og disse byene har ofte vekslet mellom å ha den ledende posisjonen. Byen du skal reise til, har også hatt en viktig strategisk beliggenhet, og et krigersk folkeslag ble stoppet utenfor byens murer på 1230 tallet. Byen ble imidlertid erobret under trettiårs krigen av svenskene i 1640.

På byens torg finner vi en berømt søyle, oppført i en spesiell stil og innviet i 1754, som står på UNESCOS verdensarvliste. Av andre severdigheter kan nevnes en katedral, et palass og en astrologisk klokke.

Fun fact: Ryktene skal ha det til at Julius Cæsar er grunnleggeren av et fort, som senere har utviklet seg til denne byen.

Spørsmål 1: Hvilken by skal du reise til?

Spørsmål 2: Byens mest meritterte fotball klubb har vært trent av en kjent Tsjekkisk landslagstrener en rekke ganger. Hva heter han?

Spørsmål 3: En meget kjent komponist har hatt midlertidig opphold i denne byen på 1700- tallet. Hvilken komponist?

Etter å ha beskuet "Treenighetssøylen" i sentrum, stikker du innom en av Olomouc` mange kaffeer.

En middelaldrende mann du drar kjensel på, spør om han kan sette seg ned ved bordet ditt. Du takker selvfølgelig ja. Etter å ha bestilt kaffe og noe å bite i, sier personen at det neste stedet du skal reise til, er en by han har spilt fotball i. Han viser deg et bilde av seg selv ikledd rød fotballdrakt og hockeysveis. Han kan også fortelle deg at han var med på det berømte finalelaget til Tsjekkia i 1996, og ble solgt til den aktuelle klubben etter dette. Han fikk med seg et EM sluttspill til, men fikk dessverre ikke vært med på noen VM sluttspill.

Dere har en hyggelig samtale om fotball en stund til, før han reiser seg og sier at han må komme seg videre.

Før du imidlertid rekker å komme deg av gårde, blir du oppsøkt av en eldre herremann. Han kan fortelle deg at han er professor i dette landets historie, som du nå skal reise til. Landet har vært åsted for en rekke historiske begivenheter og invasjoner. En av landets erobrere ga ordre om å lage en oversikt som er regnet som verdens eldste, virkelige register, men han har glemt navnet.

Spørsmål 1: Hvilken by skal du reise til?

Spørsmål 2: Hva heter fotballspilleren?

Spørsmål 3: Hva er navnet på registeret?

 

Når man først er i Liverpool, må man ta en øl i "The Cavern Club" hvor Beatles spilte i sin tid.
Pubverten kan fortelle deg at din neste ledetråd finnes i en by som har en spesiell betydning for de fleste Liverpool supportere. Byen har en rik og viktig historie, den har skiftet navn flere ganger, og har også vært hovedstad tidligere. I denne byen finnes også en intens rivalisering mellom fotballagene som har sine hjemmebaner her.

Borte ved baren står en mann du drar kjensel på, og bestemmer deg for å spørre hvem han er. Han kan informere deg om at han er den første som har scoret i 3 EM sluttspill på rad, og at han har utført viktige prestasjoner for sin arbeidsgiver i den byen du skal reise til.

Spørsmål 1: Hvilken by skal du reise til?

Spørsmål 2: Den første stavelsen i fornavnet til den fotballspilleren du nettopp har møtt, er det samme som fornavnet til en historisk skikkelse, som igjen har gitt opphav til en berømt myte/legende. Hvilken historisk skikkelse er det snakk om?

Spørsmål 3: I den byen du skal reise til, er det noen McDonalds restauranter som er veldig spesielle. Hvorfor?

 

Istanbul er kjent for sine mange religiøse bygg, og du bestemmer deg for å besøke den som ansees for å være det mest kjente og imponerende.
Denne har vært et forbilde for mange senere religiøse byggverk i Istanbul, og er et mektig skue! Kuppelen liksom svever over byggverket. Mens du lener deg på rekkverket, blir du oppmerksom på noen rare tegn, som ser ut som om de er hugget inn. "De tagget den gangen også" sier en stemme bak deg. Du snur deg og ser en sint mann stå bak deg. "Du ser akkurat ut som dem, de som kom for lenge siden og drepte og plyndret!". Deretter går han.

"Ikke bry deg om han" sier en kvinne. "Fokuser heller på ditt neste reisemål." Hun kan fortelle deg at byen du skal reise til, har vært et viktig handelssentrum nettopp for de som "tagget". Før den moderne tid, kunne man kun komme dit med båt. Denne byen har vært på flere ulike hender opp igjennom historien, og fikk sin "nasjonalitet" i 1645, etter en fredsslutning der bl. annet nabolandet måtte avstå store landområder. Byen står også på UNESCOS world heritage site list.

En av de som "tagget" har samme fornavn som en kjent, norsk landslagspiller i fotball. Han har spilt proff i både Tyskland og Frankrike, og har fått gullklokka. Han huskes kanskje best for en meget spesiell episode på fotballbanen.

Spm 1: Hvor skal du reise?

Spm 2: Hva kalles de som "tagget"?

Spm 3: Hvem er fotballspilleren?

 

Gotland og Visby er full av arkeologiske utgravninger og du bestemmer deg for å besøke en av dem.
Her kommer du i kontakt med en av arkeologene, som gir deg informasjon om ditt siste bestemmelsessted. "Denne byen ble grunnlagt i 1641, og utgravninger kan vitne om at området har vært bebodd i flere tusen år. Stedet har også hatt en viktig strategisk beliggenhet i sitt område opp igjennom historien, men mistet dette etter byggingen av en kanal. Området byen ligger i har også vært brukt i en av norsk litteraturs mest kjente dikt, skrevet i 1861. Kommunen byen ligger i er en av de mest folkerike i sitt land. I moderne tid er byen kjent som en stor turistby, sine mange dyr og en kjent pirat. " Arkeologen kan også fortelle deg at siden dette er finalerunden, må du også testes i hvor godt du har fulgt med under årets påskequiz. "Spørsmålene har quizmaster slått opp på byens fotballstadium".

Spm 1: Hvor skal du reise?

Spm 2: Hvilken hersker ble stoppet utenfor Olomoc` murer på 1230 tallet?

Spm 3: En statue avduket i 1997, står utenfor nattklubben du besøkte i Liverpool. Hvem er dette?

Spm 4: Hvilken historisk bygning besøkte du i Istanbul?

Spm 5: Hvilket "dynasti" er det referert til i Runde 1?

 

Share |

Kommentarer:

Post en kommentar:Hva er elleve pluss åtte?

Frisk Asker - Covid 19-19 - 17.03.2021 8:41
FAOs sommerkrim - 29.04.2020 12:32
FAO med kupp på overgangsmarkedet! - 30.07.2019 19:24
Dag ansatt som fast lagleder på Frisk Asker M33 - 29.07.2019 12:28
Askermesterskapet i oldboysfotball - 07.05.2019 16:49
Frisk Asker OldGIRLS! - 05.04.2019 14:14
Know your enemy - 01.02.2019 16:46
Pass på liten og på stor - 21.09.2018 15:21
Nedrykk! - 14.09.2018 14:40
Lukten av gull! - 07.09.2018 22:27


. . . . . . . . . . . .